„Lepicol plus“ – unikalus natūralių medžiagų trio
Straipsniai

Lepicol plus“ – unikalus natūralių medžiagų trio

Ne visus produktus galime valgyti žalius arba valgome jų nepakankamai. Nepakankamas fermentų kiekis gali būti kompensuojamas papildomai vartojant natūralius augalinius virškinimo fermentus.

1-as žingsnis – probiotikai

Tai tokie probiotikai kaip:

  • Lactobacillus rhamnosus;
  • Bifidobacterium bifidum;
  • Lactobacillus acidophilus;
  • Lactobacillus plantarum;
  • Lactobacillus bulgaricus;

5 g miltelių yra 600 mln. ksv (koloniją sudarančių vienetų) probiotinių kultūrų.

2-as žingsnis – skaidulos

Inulinas / Fruktozės oligosacharidai, gaunami iš daržovių. Ši skaidulų rūšis sudaro idealią terpę gerųjų bakterijų dauginimuisi.
Smiltyninis gyslotis – tai vienos pačių vertingiausių skaidulų, pasižyminčių labai švelniu poveikiu. Jos sugeria ypač daug vandens.

3-ias žingsnis – fermentai

Augaliniai fermentai ir kitos natūralios, teigiamai virškinimą  veikiančios medžiagos:

  • papainas (iš papajų);
  • bromelainas (iš ananasų);
  • betaino hidrocloridas (iš burokėlių, grūdų);
  • imbieras – palaiko virškinimo procesą;
  • pankolis – palaiko virškinimą, naudingas esant pilvo spazmams, susikaupus dujoms;
  • pipirmėtė – pasižymi spazmolitiniu efektu, naudinga, kai sutrinka virškinimo veikla.

Virškinimo sistemos sutrikimai – gyvenimo būdo pasekmė

Virškinimo sistemos ligos užima antrą–trečią vietą tarp dažniausiai pasitaikančių negalavimų. Vienas svarbiausių tai lemiančių faktorių – gyvenimo būdas, t.y., gausus riebaus, gyvulinės kilmės maisto vartojimas, per mažas vaisių ir daržovių kiekis mityboje, nepakankamas fizinis aktyvumas ir, žinoma, kasdienis šių dienų palydovas – tresas.

Naudingi patarimai

  • Ÿ Gerai sukramtykite maistą.
  •  Valgykite dažniau ir mažiau.
  •  Maistas turi žadinti apetitą. Tuomet išsiskiria daugiau skrandžio sulčių.
  • Ÿ Daugiau judėti, ypač gryname ore.
  • Ÿ Nevalgykite vėlai vakare. Bent 2 valandas prieš miegą.
  • Ÿ Neužgerkite maisto gausiu kiekiu skysčio. Valgydami išgerkite ne daugiau nei stiklinę.
  • Ÿ Nevartokite vaistų savo nuožiūra – visada pasitarkite su gydytoju.

Kas yra virškinimas?

Tai procesas, kurio metu maistas yra susmulkinamas ir suskaidomas. Suskaidytas medžiagas organizmas ar ląstelė gali panaudoti kaip žaliavą tolesnei molekulių sintezei ar kaip energijos šaltinį. 

Sutrikęs virškinimas dažniausiai sukelia tokius negalavimus:

Nevirškinimo pojūtį. Nemaloni būsena, pasireiškianti pavalgius. Dažniausiai po krūtinkauliu arba šiek tiek žemiau jaučiamas skausmas, pykina, kaupiasi dujos. Šią būseną sukelia blogai sukramtytas maistas, persivalgymas, gausiai valgymo metu vartojami skysčiai, valgymas vėlai vakare, stresas, sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas ir virškinimo fermentų gamyba.

Žarnyno disbakteriozę. Bene dažniausiai pasitaikantis virškinimo sutrikimas – žmogus viduriuoja, skauda žarnyną, gali būti jaučiamas sunkumas skrandžio srityje. Disbakteriozė gali išsivystyti dėl netinkamos mitybos, streso ar vartojant antimikrobinio poveikio vaistus.

Vidurių užkietėjimą. Viduriai užkietėti gali dėl neteisingos mitybos, nuolatinio sėdimo darbo, sumažėjusio judrumo. Tokiu atveju siūloma daugiau judėti, pakeisti mitybos įpročius – vartoti kuo daugiau skaidulomis turtingo maisto.

Šleikštulį pavalgius. Šleikštulys dažniausiai jaučiamas netinkamai, riebiai pavalgius. Kai organizmas nesugeba suvirškinti riebalų, jaučiamas pykinimas, sunkumas skrandyje, kyla raugulys.

Kaip galima padėti savo virškinimo sistemai?

3 žingsnių programa, padedanti palaikyti sklandų virškinimo sistemos darbą, pagreitinti medžiagų judėjimą žarnyne bei išvengti toksiškų sankaupų jame.

PIRMAS ŽINGSNIS. Pakankamas gerųjų bakterijų kiekis.

Probiotikai (gerosios bakterijos) natūraliai yra sveiko žmogaus virškinimo sistemoje ir palaiko normalią žarnyno mikrofloros sudėtį. Žarnyno mikrofloros disbalansą gali sukelti netaisyklinga mityba, stresas, antibiotikų vartojimas (kuomet žūva ne tik blogosios, bet ir gerosios bakterijos), ilgalaikis ir negydomas vidurių užkietėjimas.  Be to, su amžiumi žmogaus organizme gerųjų bakterijų dauginimasis sumažėja.

ANTRAS ŽINGSNIS. Maistinės skaidulos –  natūrali žarnyno šluota.
Nors kasdien rekomenduojama suvartoti apie 35 g maistinių skaidulų, tačiau nedaugelis suvartoja bent pusę šio kiekio. Maistinės skaidulos palaiko žarnyno veiklą, greitą maisto judėjimą žarnynu. Be to, skaidulos sukuria gerosioms bakterijoms palankią terpę žarnyne. Todėl naudinga probiotikus vartoti kartu su skaidulomis.

TREČIAS ŽINGSNIS. Augalinės kilmės virškinimo fermentai – natūrali maisto skaidymą palaikanti priemonė.

Fermentai – tai baltyminiai katalizatoriai,pagreitinantys organizme vykstančias chemines reakcijas tūkstančius kartų. Pagrindinė virškinimo fermentų užduotis – virškinti riebalus, angliavandenius ir baltymus. Kuo aktyvesni fermentai, tuo greitesnis virškinimas ir didesnis lengvumo pojūtis.

Virškinimo fermentai yra išskiriami virškinimo sistemoje (daugiausiai kasoje) ir papildomai gaunami su žaliu ir gyvu maistu. Visas termiškai neapdorotas augalinis maistas turi savų fermentų, todėl jis yra lengviau skaidomas, geriau pasisavinamas. Taip žmogaus organizmas mažiau eikvoja savų virškinimo fermentų – mažiau apkraunama kasa ir kitos virškinimo liaukos. Žinomiausi augalinės kilmės virškinimo fermentai – papainas (randamas papajose) ir bromelainas (ananasuose randamas fermentų mišinys). Daug augalinių fermentų turi šviežios daržovės, vaisiai.

„Lepicol plus“ – unikalus natūralių medžiagų trio